Yurt Dışı Borsalardaki Kazançlarda Vergi konusu nedense, yatırımcılar tarafından pek önemsenmiyor.
Yurt dışı borsalara yatırım yapmak uzun yıllardır mümkün. Ancak 10 dolar ile 40 dolar arasında değişen komisyonlar nedeniyle pek tercih edilmiyordu. Son yıllarda özellikle yurt dışı borsalarda düşük komisyonlarla işlem yapılmasına imkan sağlayan kurumların ortaya çıkması ile bu alanda yatırımcı sayısı arttı. Çünkü artık 1-2 dolara kadar düşen düşük komisyonlarla yurt dışı borsalara da yatırım yapabilmek mümkün oldu.
Tabi yatırım yaparken komisyon kadar önemli olan, hatta daha önemli olan bir konu Yurt Dışı Borsalardaki Kazançlarda Vergi hususu. Bu konuya birlikte basitçe bakalım.
Vergilendirme
Vergilendirme konusunu iki başlıkta inceleyeceğiz.
Alım-Satım Kazancının Vergilendirilmesi
Yurt dışı borsalarda yaptığımız alım işlemleri sonrasında satım gerçekleştirmediğimiz sürece bir vergiye tabi değiliz. Satım işlemi ile birlikte süreç başlıyor.
Süreç içinde dolar bazlı işlem gerçekleştiriyor olsanız bile durum Türk Lirası bazında değerlendiriliyor. Bir örnek ile açıklayalım:
10 adet PLTR kodlu hisse aldınız. Her pay için 16$ ödediniz. Bu esnada dolar kuru 26 TL olsun.
Maliyetiniz 10x16x26=4160TL
Hisseyi satmaya karar verdiniz.
Ancak hisse 14.80 dolara düştüğünde 10 payınızı da sattınız. Sattığınız esnada dolar kuru 28,4 TL olsun.
Satış sonrası dolar bazında zarar ederek, 148 dolar elde ediyorsunuz. Ancak Türk Lirası karşılığı 4203,2 TL (148*28,4TL) oluyor.
Türk Lirası bazında kâr etmiş olduğunuz için (4203,2 – 4160 = 43,2 TL) 43,2 TL’lik kazancınızın da vergilendirilmesi gerekecektir.
Türk Lirası bazında kâr söz konusu değilse beyan verilmesi gerekmeyecektir.
Temettü Kazancının Vergilendirilmesi
Yurt dışı borsalarda temettü gelirine ilişkin olarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için istisna yani vergi beyanı gerektirmeyen tutar, ülkemizin ilgili devlet kurumları tarafından her yıl açıklanmaktadır.
2023 yılı için 8.400 (Sekiz bin dört yüz) Türk Lirası’na kadar istisna kapsamındadır.
Türkiye ile vergi anlaşması olan ülkelerden elde edilen gelirler bakımından anlaşma hükümleri mutlaka dikkate alınmalıdır.
Borsa İstanbul’daki paylarda temettüden kaynağında kesilen stopaj gibi; yurt dışı borsalarda da, işlem yapılan ülke ile Türkiye arasındaki anlaşmalara bağlı olarak temettü verildiği an kaynağında stopaj kesilmektedir.
Yurt dışı borsalarda hesap açtığınız esnada temettü kesintisi oranını dolduruyorsunuz. Mesela Türk Vatandaşları ABD Borsaları için %20 yazıyor.
Temettü geliri 2023 yılı için hesaba geçen net tutarın karşılığı 8.400-TL’yi aşıyorsa brüt temettünün tamamının beyana dahil edilmesi gerekiyor. Yurt dışında kaynağında kesilen bu vergi Türkiye’de hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilir. Mahsup edilecek yabancı vergi, bu gelir için Türkiye’de hesaplanan gelir vergisini aşamaz. (Not: Farklı vatandaşlık durumlarınız varsa Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması hükümlerine ayrıca bakılmalıdır.)
Mesela 1 dolarlık brüt temettünün %20’si kesilip size 0.80 dolar yatmış olsa bile 1 dolar beyan edilip, beyan esnasında 0.20 dolar da gelir verginizden mahsup edilir.
Sonuç
Yurt dışı borsalardaki işlemlerde, alım-satım kazancının sonucunda Türk Lirası bazında kâr oluştuğunda, kâr tutarının beyan edilmesi gerekmektedir.
Yurt dışı borsalardaki paylar nedeniyle elde edilen temettü kazancında belli bir tutar geçilmediği sürece beyan verilmesine gerek yoktur. Her yıl bu istisna tutarını takip etmekte fayda var (2023 yılı için 8400 TL’ye kadar).
Son olarak bu yazımızın mevzuat kaynaklarından elde edilen verilerle hazırlanan bilgilendirmeden ibaret olduğunu belirterek; her koşulda mümkün mertebe konuya hakim mali müşavir desteği de almanızı tavsiye ederiz.
Kaynaklar