Ouch, Kolokasyon… Borsa İstanbul Emir İletimi Önceliklendirmesi

on

|

kez okundu

ve

yorum

Son zamanlarda, özellikle halka arzlarda; tavanda biriken lotlardan neden alım yapamıyorum, satış yapılıyor ama hep X aracı kurum alabiliyor sadece, gibi sitemlerle gündemimize giren “kolokasyon”,”ouch” gibi tabirleri çok teknik kısmına girmeden özetleyerek ifade etmeye çalışacağım.

IT kısmında bilgi eksikliğine bağlı olarak çok fazla şey yazılıp çiziliyor. Temel olarak anlatabilmeyi umuyorum. (Bilgilendirmeler yer yer Borsa İstanbul özelindedir)

Kolokasyon

Bir nevi ortak kullanılan alan anlamına gelen İngilizce Colocation ifadesi, okunuşu ile direk kullanılabiliyor. Temel manada, bizim konumuzda, mülkiyeti size/bir firmaya ait bir cihaz(server)’ın bir veri merkezinde barındırılması için alınan hizmetler bütünüdür.

Bu yazıda, Kolokasyon ifadesi ile Borsa İstanbul veri merkezinde sunucu barındırılması ifade edilmektedir.

Kolokasyon neden yapılmalı?

Aslında birçok sebebi var. Öncelikle “ERİŞİM”. Diğerlerini de alt bölümlerde ifade edeceğim.

Erişim

Borsa İstanbul sistemine en hızlı şekilde erişim için kolokasyon hizmeti kullanılmalıdır. En hızlı şekilde sisteme erişerek aynı zamanda; borsada emir sıralamasında (iletim zamanına göre de sıralama olduğu için) en önde yer almak için tercih edilir.

Erişim gecikme süreleri için Borsa İstanbul bünyesinde verilen zaman birimleri Mikrosaniye (saniyenin milyonda birini gösteren zaman) ile ifade edilmektedir. Dolayısıyla ne kadar az gecikme süresi olursa, sisteme o kadar hızlı erişim gerçekleşmektedir.

FIX için 100 Mikrosaniye

OUCH için 60 Mikrosaniye

Normal koşullar altında kolokasyon hizmeti ile sağlanan toplam erişim gecikme süresi (yazılım+ağ gecikmesi)11;

Eşitlik

Borsa İstanbul sitesinde: “Kolokasyon hizmetinden yararlanacak tüm müşterilerin kabinetleri ile piyasa sistemleri arasındaki kablo uzunlukları aynı olacak, bu sayede müşteriler arasında eşitlik sağlanacaktır.” olarak eşitlik tanımlanmaktadır.

HFT/Algo

Kolokasyon hizmeti ile, Borsa İstanbul tarafından; HFT/Algo işlemler için gerekli teknolojik altyapıyı sağlanmış olacağı ifade edilmektedir.

Emir Baz Piyasa Verisi

Kolokasyon hizmeti alınması durumunda: “Girilen tüm emirlerin bilgisini içeren, ITCH formatında yayınlanan emir baz piyasa verisine erişim imkanı sağlanmaktadır.”

OUCH, FIX vb nedir?

Bunlar bağlantı protokolleridir.

Kolokasyon ile karşılaştırılacak bir şey değildir. Zira kolokasyon barındırılma hizmetiyken; ouch,fix vb. ise sisteme erişimde kullanılan protokollerdir.

OUCH 60 Mikrosaniye gecikme süresi ile; 100 Mikrosaniye gecikme süreli FIX protokolünden hızlı olarak belirtilmiştir.

Sonuç

En basit şekilde emir önceliklendirilmesi sürecini açıklamaya çalıştım.

Bu terimlerin anlamının pek bilinmediği aşikardı. Üzerine bazı aracı kurum çalışanlarının: “Bizim aracı kurumumuz kolokasyon ile emirlerinizi iletiyor.” tarzında enteresan tanıtım iletileri de gelince bu yazı ortaya çıktı.

Kolokasyon hizmetini piyasada adını duyduğunuz, neredeyse her banka/aracı kurum almaktadır (yani Borsa İstanbul veri merkezinde sunucuları yer almaktadır) (Kolokasyon Merkezindeki Aracı Kurumlar).

Yine bu kurumların çoğu OUCH Sertifikalı Yazılımları kullanabilmektedir (OUCH Protokolü Kullanan Aracı Kuruluşlar)

FIX protokolü kullanan kurumlar için de bir liste mevcut (FIX Protokolü Kullanan Aracı Kuruluşlar)

Peki sorun nedir o zaman?

Öncelikle aracı kurumunuzun kolokasyon hizmeti alması sizin emirlerinizin bu sistem üzerinden gönderildiği anlamına gelmez. Zira birkaç sunucu Borsa İstanbul veri merkezindeyken, diğer sunucuları farklı bir kurumda/kendi bünyesinde barınabilir. Emirinizin hangi veri merkezindeki sunucudan hangi protokolde iletildiğini sizin anlayabilmeniz de mevcut şartlarda olası görünmüyor.

Diğer taraftan kesinlikle kolokasyon hizmeti alınan sunuculardan emiriniz iletilse bile; aynı sunucuda kaç müşterinin ne sıklıkta emirleri işlem görüyorsa bunlar bile emir erişim/iletim sürecini etkiler.

Bu tarz hizmetler pahalı hizmetlerdir ve bireysel kullanıcıyı hedeflemez. Burada sadece tanıtım iletilerinde kullanılan ifadelere karşı dikkatli olmanız için bir şeyler yazmak istedim.

Son olarak kullandığımız yazılımların “Derinlik” kısmında, aracı kurum adlarını görmemiz işlemi aracı kurum mu yoksa herhangi bir müşterisi mi yapıyor konusunda veya ouch/fix protokolü, kolokasyon paylaşımlı/paylaşımsız vb hizmet mi kullanılıyor konusunda bir ifade kullanmamız için yeterli değildir. Bize o işlemin, adı yazılı olan aracı kurum üzerinden gerçekleştirildiği bilgisini verir.

Soru, yorum, öneri ve taleplerinizi yazarsanız sevinirim.


  1. https://borsaistanbul.com/tr/sayfa/448/kolokasyon ↩︎
PAYLAŞ
ETİKETLER

OKUMA TAVSİYESİ

Serbest Fon nedir? Gerçekten daha mı fazla kazandırıyor?

Serbest Fon paylaşımları artmaya başladı. Çünkü borsada hesabı bulunan kişi sayısı artmışken (son birkaç ay düşse bile 7 milyonun üzerinde halen), doğal olarak her...

Para Piyasası Fonu mu Vadeli Hesap mı?

Para Piyasası Fonu mu Vadeli Hesap mı? tartışması bir süredir gündemde. Para piyasası fonları, saat 13:00'e kadar alınması-satılması durumunda aynı gün hesabınıza aktarıldığı için,...

Portföy İllüzyonları 1: %650 Getiri

Portföy İllüzyonları ile bazı yüksek takipçili hesaplar, yıla dair raporlarını getiri oranları ile yayınladı ve bazıları da yayınlamaya devam ediyor. TL bazlı %200-300 getiriler havalarda...

SON EKLENENLER

BENZER...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz